Dietetyk kliniczny

Poradnia dietetyki klinicznej

Do dietetyka przychodzą nie tylko osoby z nadwagą i otyłe, ale również takie, które chcą zadbać o swoje zdrowie i uniknąć błędów żywieniowych. Istnieją grupy osób zdrowych, które szczególnie powinny zwracać uwagę na sposób odżywiania.

Do dietetyka zgłaszają się również osoby chore. Dieta może działać profilaktycznie, ale również leczyć bądź łagodzić niektóre dolegliwości. Należą do nich przede wszystkim: cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, choroby układu pokarmowego, niedoczynność lub nadczynność tarczycy i wiele innych.

BEZPŁATNA KONSULTACJA – TYLKO W SIERPNIU 2017

Kierowana do osób z chorobami tarczycy, insulinoopornością, cukrzycą, otyłością, przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Konsultacja obejmuje:
– badanie składu masy ciała wraz z omówieniem, 
– przekazanie ogólnych wskazówek dietetycznych.

Zapisy: 42 630 27 59

1) Pierwsza wizyta obejmuje:

  • Analiza składu masy ciała wraz z omówieniem wyników
  • Pomiary antropometryczne
  • Wywiad żywieniowy i analiza dotychczasowych nawyków żywieniowych i wskazanie popełnianych błędów dietetycznych
  • Przekazanie podstawowych zaleceń dietetycznych

Czas trwania wizyty – 60 minut

Po pierwszej wizycie indywidualnie opracowany plan żywieniowy pacjent otrzymuje w ciągu 5-ciu dni roboczych od daty pierwszej wizyty drogą mailową lub odbiera osobiście w rejestracji Przychodni

2) Wizyta kontrolna obejmuje:

  • Analiza składu masy ciała wraz z omówieniem wyników
  • Monitoring postępu dietoterapii
  • Ewentualne korekty diety
  • Edukację żywieniową

Czas trwania wizyty kontrolnej 30 minut

3) Jadłospis 7-dniowy wraz z przepisami na potrawy 

4) Analiza składu masy ciała wraz z omówieniem wyników

Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?

Udając się na pierwszą wizytę do dietetyka warto zabrać ze sobą:

  • Ostatnie wyniki badań (morfologia, mocz, profil lipidowy, poziom glukozy, poziom cukru)
  • Wynik badania gastroskopii i/lub kolonoskopii, usg jamy brzusznej (jeżeli było robione którekolwiek z badań lub badania)
  • Karty informacyjne z leczenia szpitalnego (jeżeli były pobyty w szpitalu)
    Jeżeli nie posiadasz pełnych badań, a np. posiadasz tylko morfologię, nie ma takiej potrzeby, by je wykonywać na własną rękę. Jeżeli będzie taka potrzeba dietetyk powie Ci, jakie badania należy wykonać dodatkowo.
  • Dzienniczek żywieniowy, czyli dokładny opis produktów i napojów, które były spożywane w ciągu 3 dni roboczych i 1 dnia wolnego od pracy. Zaznacz również godziny, w których były spożywane posiłki. Pamiętaj by wpisać wszystkie spożywane produkty, nawet małe przekąski. Dzienniczek można wypełnić w oparciu o gramaturę, (jeśli jest ona nam znana) lub przybliżoną ilość, np. szklanka, łyżka, łyżeczka, sztuka itp.

Jak przebiega pierwsza wizyta?

Na początku dietetyk przedstawi zarys wizyty i założy kartę. Następnie przeprowadzi wywiad żywieniowy, jest on dość złożony i długi. Czasem będziesz miał wrażenie, że pyta o to samo. Ale to wszystko po to, by poznać dokładniej Twoje preferencje i nawyki żywieniowe. Dokładnie przeprowadzony wywiad żywieniowy wskaże Twoje błędy, które popełniasz w efekcie czego dieta nie przynosi oczekiwanych efektów. Zaś dla dietetyka jest on później bazą do ułożenia i opracowania diety dla Ciebie.

Kolejnym etapem wizyty jest ważenie, pomiary antropometryczne i analiza składu masy ciała.

Na samym końcu następuje podsumowanie wizyty, czyli omówienie przeprowadzonego wywiadu żywieniowego, omówienie dzienniczka żywieniowego i dokonanych pomiarów oraz analizy składu masy ciała.

Wizyta kończy się przekazaniem podstawowych zaleceń żywieniowych i wyznaczeniem terminu na kolejną wizytę. Uzyskasz informację, kiedy i w jaki sposób możesz odebrać opracowaną dietę.

Czas trwania pierwszej wizyty do 60 minut.

mgr Anna Rogulska

Jeśli potrzebujesz pomocy sprawdzonego endokrynologa, umówimy wizytę w najkrótszym możliwym czasie